Πριν από την έναρξη της θεραπείας για την βαρηκοϊα είναι απαραίτητο να παρθεί λεπτομερές ιστορικό και πλήρης ΩΡΛ κλινική εξέταση στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ωτομικροσκόπηση με την βοήθεια μικροσκοποίου.

Εάν υπαρχει βύσμα κυψελίδας(κερί στο αυτί) ή ξένο σώμα προχωράμε σε καθαρισμό

Ακολουθεί νευροωτολογικός-ακοολογικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει την διερεύνηση προβλημάτων που σχετίζονται με διαταραχές της ακουστικής λειτουργίας μέσω λεπτομερούς ακοολογικού ελέγχου (ακοόγραμμα τονικό, ομιλητικό) και τυμπανογραφική μελέτη με τη βοήθεια σύγχρονου τυμπανομετρητή (τυμπανόγραμμα, ακουστικά αντανακλαστικά, έλεγχος ευσταχιανούς σάλπιγγας).

Επίσης διενεργούνται ακουστικά προκλητά δυναμικά εγκεφαλικού στελέχους σε επιλεγμένες περιπτώσεις, για την εκτίμηση οπισθοκοχλιακής βλάβης και ωτοακουστικές εκπομπές για τη διερεύνηση βλαβών του κοχλία.

Από πλευράς θεραπείας για τη βαρηκοϊα διενεργείται: Φαρμακευτική θεραπεία για την πτώση της ακοής(οξεία μεση ωτιτιδα-αιφνίδια πτώση ακοής κτλ) και ακουστικού τραύματος.

Οπού απαιτείται, εκτελούμε ενδοτυμπανική έκχυση φαρμακευτικών σκευασμάτων για ταχύτερη δράση απευθείας στον κοχλία.

Σε περίπτωση που δεν διορθώνεται η βαρηκοϊα και η αιτία είναι το ωτικό νέυρο(νευροαισθητήριος βαρηκοϊα-δεν μπορεί να γίνει κάποια επέμβαση) ή κάποια διάτρηση του τυμπάνου με καταστροφή των οσταρίων,ή ωτοσκλήρυνση κτλ  και ο ασθενής δεν επιθύμει  χειρουργικής αντιμετώπισης ,τότε πρέπει να γίνει τοποθέτηση ακουστίκου βαρηκοϊας